V Sloveniji se je s ponedeljkom 11. novembra 2024 pričel Teden slovenske hrane, in bo trajal do nedelje, 17.11.2024. V petek, 15. novembra pa bomo že 14. zapored obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, ki osvešča otroke, mladostnike, starše, stare starše in druge o pomenu zajtrka kot del zdravih prehranjevalnih navad. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, območni enoti Celje so v publikaciji KUHAJ ZDRAVO IN LOKALNO zbrali nekaj receptov jedi, ki se lahko pripravijo iz lokalnih sestavin ter vključijo v jedilnike in promocijske aktivnosti pri izvajanju obeh projektov.
Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo na petek v tednu slovenske hrane. Njegov namen pa je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil. Slogan se glasi »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.
Več o aktivnostih, ki bodo potekele ob obeležitvi tedna slovenske hrane lahko najdete na naslednji spletni povezavi.
Sporočilo za medije NIJZ ob Slovenskem tradicionalnem zajtrku
Na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo svetovni dan hrane 2024 obeležili s strokovnim srečanjem, ki je bilo namenjeno organizatorjem prehrane in zdravstveno higienskega režima. Dogodek, ki se ga je udeležilo 120 udeležencev, smo izvedli 17. oktobra 2024 na I. gimnaziji v Celju. Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo svetovni dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) je letos izpostavila dostopnost, varnost, raznolikost in trajnost hrane s sloganom »Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost ».
Na srečanju je doc. dr. Evgen Benedik predstavil glavne značilnosti prenovljenih Smernic zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih zavodih (VIZ) ter s strokovnega vidika varovanja zdravja otrok in mladostnikov predstavil tveganja, ki jih zanje predstavlja veganska oziroma rastlinska prehrana.
V svet začimb in dišavnic je obiskovalce srečanja ponesel dr. Janko Rode, ki že vrsto let deluje kot poznavalec zelišč, predavatelj, pisec knjig in strokovnih člankov na temo uporabe zdravilnih zelišč. V svojem predavanju je predstavil pomen soli v vsakodnevni prehrani ter kako s pomočjo zelišč nadomestiti količino soli v vsakdanji kulinariki. Z udeleženci je delil tudi nekaj receptov, ki vključujejo zelišča ter jih lahko uporabijo v vrtčevskih in šolskih jedilnikih.
Rezultate raziskave o kakovosti in sestavi šolskih obrokov v Sloveniji in prehranjevalnih navadah slovenskih otrok in mladostnikov je na srečanju z zanimivo grafično predstavitvijo predstavil dr. Rok Poličnik iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Rezultati omenjene raziskave so pokazali, da je v dopoldanskih malicah in kosilih sodelujočih osnovnih šolah prisotno preveč soli in sladkorja.
O pomenu zdravja zob za boljšo kakovost življenja ter veliko praktičnih nasvetov, kako komunicirati s starši otrok, je obiskovalcem predstavila Marta Tome, ki je doktorica dentalne medicine in specialistka otroškega in preventivnega zobozdravstva. Cilje trajnostnega razvoja, definicije in predpise na področju odpadne hrane ter usmeritve in zahteve za opredelitev in obvladovanje tveganj ter zagotavljanje varnosti odpadne hrane je na srečanju predstavila izr. prof. dr. Mojca Jevšnik Podlesnik iz Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Ljubljani.
Udeleženci dogodka so prejeli številne koristne informacije na področju zdravega prehranjevanja in varnosti hrane, ki jih bodo lahko prenesli v domače, vrtčevsko in šolsko okolje.