Dobro je vedeti

Dobro je vedeti

Kazalo
Kuhna pa to
Kuhna pa to

Kuhna pa to

Naziv izvajalca: DRUŠTVO VESELA KUHINJA

Sofinancer: Ministrstvo za zdravje RS

Kratek opis: Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno kosilo!

Poslanstvo ali namen programa: Namen projekta je dvigniti kulturo prehranjevanja mladostnikov in vplivati na njihovo mišljenje o zdravi  prehrani.  Spodbuditi uživanje zdrave hrane iz okolice, predvsem zelenjave in sadja, opustiti poseganje po jedeh »v ovitkih« in skozi otrokom zabavne aktivnosti ter vsebine doseči veselje do ustvarjanja v kuhinji in širjenja zdravih informacij med lastno generacijo. Z drobnimi koraki želimo povečati ozaveščenost vseh vpletenih v proces prehranjevanja otrok, podati razumljive vzroke in posledice uživanja zdrave hrane ter jedi vplesti v otrokov domač ali šolski vsakdan. Ob enem ozavestiti mladostnike o kulturnem ozadju uživanja hrane, lokalno pripadnostjo jedi in/ali sestavin, njihovimi dejanskimi izvori in nujno povezavo z letnim časom, prazniki, ostalimi kulturno –izstopajočimi obdobji. Prizadevamo si motivirati mladostnike na njim primeren način ter jih s pomočjo strokovnjakov iz različnih kulinaričnih področij, oskrbeti z verodostojnimi informacijami.

Cilji programa: Z medgeneracijsko komunikacijo želijo najti pozabljene jedi in postopke priprave naših prednikov ter se izobraziti o dejanskem izvoru in načinih priprave.Osnovne sestavine približati otrokom, kot nujen sestavni del obroka. Skušali bodo razširiti obzorje znanja o lokalni hrani (širina, način pridelave, inovativni načini uporabe, posledice ali vzroki prehranjevanja) in možnostih kreacije jedilnikov v skladu s smernicami šolske prehrane.Mladostnike spodbuditi k drugačnemu dojemanju zdrave tradicionalne hrane in spreminjanju okusa. Izobraziti in motivirati vodje prehrane, vodje kuhinj in šolske kuharice za prisluh k otroškemu dojemanju hrane in hranjenja ter k estetiki izvedbe šolskih kosil in uporabi raznolikih sort zelenjave in sadja. Z uporabo čim več delov sestavin in nekaterih »ostankov«, izogniti se zavržkom hrane ter s tem tudi dokazati mladostnikom in ostali javnosti, da je zdrava hrana lahko dostopna vsem, ne glede na njihovo ekonomsko stanje. Krepiti pogum in inovativnost ustvarjanja v kuhinji ter vzgajati vrednote.

Ciljne skupine, katerim je program namenjen: otroci in mladostniki v vzgojno-izobraževalnih zavodih

Plačljivost: NE / sodelovanje je za javne zavode brezplačno.

Več informacij: spletna stran