Dobro je vedeti

Dobro je vedeti

Kazalo
Energijske pijače v rokah otrok in mladostnikov
Energijske pijače v rokah otrok in mladostnikov

Energijske pijače v rokah otrok in mladostnikov

“Energijske pijače niso primerna pijača za otroke in mladostnike, vendar jih največ popijejo prav mladi. Zaskrbljujoče je, da imajo nekateri otroci do njih dostop tudi v domačem hladilniku in da jih pijejo z vednostjo staršev.”

Vir: Petkovsek, B. (2023, March 20). Energijske pijače niso za otroke in mladostnike. Nijz. https://nijz.si/mediji/energijske-pijace-niso-za-otroke-in-mladostnike/

Kratka dejstva o energijskih pijačah:

  • Energijske pijače niso običajne brezalkoholne pijače. Vsebujejo predvsem kofein in ostale snovi za poživitev, večji delež sladkorja ali sladila, ter barvila in arome.
  • Za določitev varnega vnosa kofeina pri otrocih in mladostnikih ni na voljo dovolj podatkov. Zato se pri njih uporaba energijskih pijač popolnoma odsvetuje. Zaradi nižje telesne mase se pri otrocih in mladostnikih neželeni učinki pretirane uporabe kofeina pojavijo hitreje in bolj intenzivno kot pri odraslih.
  • Zaradi grenkega okusa kofeina, pogosto vsebujejo veliko sladkorja. Z eno popito pločevinko energijske pijače (500 ml) v telo vnesemo tudi do 55 g sladkorja. To je kar 11 vrečk (5g) sladkorja. Za zmerno aktivnega 12-letnika to pomeni dobrih 10% dnevnega energijskega vnosa.
  • Pitje energijskih pijač ob večjih telesnih naporih predstavlja tveganje. Pomembno je, da energijskih pijač ne zamenjujemo s športnimi napitki, ki so namenjeni nadomeščanju izgubljenih snovi med naporno vadbo.

Energijske pijače niso primerne za otroke in mladostnike, saj so povezane z vrsto zdravstvenih težav in tveganih vedenj. Več si lahko preberete na spletni strani NIJZ.

Koristno je, da se starši z otroci pogovorijo o energijskih pijačah, in jih ozavestijo o kritičnem vrednotenju informacij komercialnih medijev in družbenih omrežij. Strokovni delavci v vzgoji in izobraževanju imajo izjemen vpliv na otroke, zato je priporočjivo, da se to tematiko naslavlja tudi znotraj šolskih klopi.

Kako na temo energijskih pijač komunicirati z mladimi?

Na spodnji povezavi je na voljo priročnik “Energijske pijače v rokah otrok in mladostnikov”, ki je pri takšni komunikaciji v pomoč. Vsebuje namreč ključne informacije o energijskih pijačah in usmeritve za pogovor z mladimi. Vključeni so tudi predlogi za pedagoške dejavnosti prilagojene za različne razvojne stopnje učencev. Priročnik je v prvi vrsti namenjen strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, zanimiv pa bo tudi za starše in vse, ki jih ta tematika zanima.

Vir: Petkovsek, B. (2023, March 20). Energijske pijače niso za otroke in mladostnike. Nijz. https://nijz.si/mediji/energijske-pijace-niso-za-otroke-in-mladostnike/