Dobro je vedeti

Dobro je vedeti

Kazalo
16.maj: Mednarodni dan celiakije: Podpora otrokom s šolsko prehrano
16.maj: Mednarodni dan celiakije: Podpora otrokom s šolsko prehrano

16.maj: Mednarodni dan celiakije: Podpora otrokom s šolsko prehrano

16.5.2024 obeležujemo mednarodni dan celiakije. Ob tem dnevu se želimo osredotočiti na pomen skrbi za otroke s to avtoimunsko boleznijo tudi v šolskih oz. vrtčevskih okoljih.

Celiakija je za otroke lahko še posebej izzivalna, saj se morajo izogibati živilom, ki vsebujejo gluten, kar velja tudi za šolske oz. vrtčevske obroke. Zato je pomembno, da imajo otroci in mladostniki s celiakijo zagotovljene varne in ustrezne možnosti za prehranjevanje v šoli.

Izobraževanje in ozaveščanje

Pomembno je, da vsi zaposleni na področju prehrane v vzgojno-izobraževalnih zavodih razumejo, kaj je celiakija, kako vpliva na otroke in kakšne prehranske omejitve prinaša. To vključuje tako strokovni kader, ki je odgovoren za pripravo in razdeljevanje obrokov, kot tudi učitelje, vzgojitelje, spremljevalce.

Dostop do brezplačnih, podrobnih in razumljivih informacij o celiakiji:

Prilagajanje šolske prehrane

Za otroke in mladostnike s celiakijo je prehrana brez glutena edina oblika zdravljenja. Zato je brezglutenska dieta vključena v Katalog medicinsko indiciranih diet. Preprečevanje stika z glutenom je ključna prioriteta te prehrane, saj že manjše količine lahko povzročijo težave. Pred kontaminacijo obroka z glutenom varuje ustrezno označevanje in ločevanje živil brez glutena in ločeno pripravljanje obrokov.

Pozornost je potrebno posvetiti tudi raznolikosti ponudbe, da bodo otroci s celiakijo lahko uživali v šolskih obrokih enako kot njihovi vrstniki. Na primer, ko sladica ni primerna za posameznika s celiakijo, naj zavod po najboljših močeh zagotovi ustrezno alternativo, ki otroka ne bo prikrajšala za enakovredno sladico.

Senzibilizacija med učenci

Učitelji in vzgojitelji lahko igrajo ključno vlogo pri ustvarjanju inkluzivnega okolja za otroke s celiakijo. S spodbujanjem razumevanja in sprejemanja med vrstniki lahko pomagajo zmanjšati morebitno stigmatizacijo ali zmedo glede prehranskih omejitev.

Sodelovanje s starši

Komunikacija s starši otrok s celiakijo je ključnega pomena. Organizatorji prehrane in drugi zaposleni naj bodo odprti za sodelovanje in skupaj z starši iščejo rešitve za zagotavljanje varne prehrane otrok v šoli.

V sklopu ozaveščanja o celiakiji se izvaja veliko aktualnih dogodkov.

  • RTVSLO1, oddaja Dobro jutro: V četrtek, 16. maja 2024, bo v oddaji Dobro jutro potekal pogovor o celiakiji z prof. dr. Dušanko Mičetić Turk, dr. med., in Natašo Forstner Holešek, univ. dipl. inž. živ. tehnologije. Pogovor bo v organizaciji SDC Podravje.

  • Športne aktivnosti po Sloveniji vključno s pohodi, teki in kolesarjenjem.

  • Kuharske delavnice in druženja po Sloveniji

Aktivnosti organizira Slovensko društvo za celiakijo (SDC). Več informacij o teh dogodkih je na voljo na njihovi spletni strani. https://drustvo-celiakija.si/news/