Dobro je vedeti

Dobro je vedeti

Kazalo
Kako na temo energijskih pijač komunicirati z mladimi?
Kako na temo energijskih pijač komunicirati z mladimi?

Kako na temo energijskih pijač komunicirati z mladimi?

V zadnjem mesecu se je na slovenskem trgu pojavila blagovna znamka pijač “PRIME”, sicer ameriškega proizvajalca, ki pa je pritegnila pozornost predvsem otrok in mladostnikov tudi v Evropi.

Omenjena znamka je postala precejšen “hit” v osnovnih in srednjih šolah po Sloveniji, čemur je sledila hitra reakcija raznih organov. Tudi ZPS je opozorila na neprimerno hranilno sestavo obeh različic pijač PRIME, ki sta na voljo v naših trgovinah. Izpostavili so tudi hude napake v prehranski označbi. Konkretno, obe različici vsebujeta nekatera barvila in arome, gazirana različica pa vsebuje kar 200 mg kofeina na pločevinko. To je približno toliko, kot tri skodelice espresso kave. Več podrobnosti si lahko preberete na tej povezavi.

Na NIJZ smo v začetku leta 2023 v tej objavi poudarili, da energijske pijače niso primerne za otroke in mladostnike. Povezane so namreč z vrsto zdravstvenih težav in tveganih vedenj. Koristno je, da se starši z otroci pogovorijo o energijskih pijačah, in jih poučijo o kritičnem vrednotenju informacij medijev in družbenih omrežij. Tudi strokovni delavci v vzgoji in izobraževanju imajo izjemen vpliv na otroke. Zato je še posebej priporočjivo, da se to tematiko naslavlja znotraj šolskih klopi.

Na spodnji povezavi je na voljo priročnik “Energijske pijače v rokah otrok in mladostnikov”, ki je pri takšni komunikaciji v pomoč. Vsebuje namreč ključne informacije o energijskih pijačah in usmeritve za pogovor z mladimi. Vključeni so tudi predlogi za pedagoške dejavnosti, prilagojene za različne razvojne stopnje učencev. Priročnik je v prvi vrsti namenjen strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, zanimiv pa bo tudi za starše in vse, ki jih ta tematika zanima.