PROSTI SLADKORJI

Izraz “sladkor” ali “skupni sladkor” opredeljuje tako proste sladkorje, kot tudi ostale sladkorje, ki so del strukture živil npr. celega sadja in zelenjave ter mleka.

 • Ostali sladkorji, so opremljeni tudi z ostalimi hranili in jih naravno najdemo predvsem v celem sadju in zelenjavi ter mlečnih izdelkih. Ti sladkorji so še vedno prisotni v svoji naravni obliki, povezani v celične stene živila. Ko pojemo cel kos sadja ali popijemo mleko, sladkor torej prejmemo skupaj z esencialnimi hranili, kot so beljakovine, maščobe, vlaknine, vitamini in minerali in tudi ostale bioaktivne učinkovine.
 • Nasprotno, pa so prosti sladkorji, »prosti«, kar pomeni, da niso vezani v strukturo ostalih hranil. Gre za vrsto sladkorjev, na katere moramo biti pozorni, saj ob prekomernem uživanju predstavljajo veliko tveganje za pojav zobnega kariesa pri otrocih in kasneje tudi kroničnih nenalezljivih bolezni, predvsem debelosti, diabetesa, in srčno-žilnih bolezni.

Med proste sladkorje uvrščamo:

 • Vse monosaharide in disaharide ki so v različnih oblikah dodani k živilom in/ali napitkom s strani proizvajalca, kuharja ali potrošnika (namizni oz. kuhinjski sladkor, rjav sladkor, kokosov sladkor, sirupi…), z namenom izboljševanja okusa, teksture ali tehnoloških značilnosti živila. Priostni so v številnih predelanih in pakiranih živilih, vključno s sladkarijami, sladicami, brezalkoholnimi pijačami, sadnimi sokovi, jogurti z okusom, žitaricami in številnimi drugimi živili.
 • Sladkorje, ki so naravno prisotni v medu, sirupih, sadnih sokovih in koncentratih sadnih sokov. 

Slika 1: Tipi sladkorjev. Prevzeto iz portala Prehrana.si

Kako prepoznamo živila z visoko vsebnostjo prostih in/ali dodanih sladkorjev?

Informacija o vsebnosti skupnih sladkorjev v živilu je na označbi živil obvezna; običajno je predstavljena v hranilni tabeli. Označevanje vsebnosti prostih ali dodanih sladkorjev pa ni obvezen del slovenske ali evropske zakonodaje, zato je prepoznavanje živil z dodanimi sladkorji lahko težavno, še težje pa je prepoznati količino le-teh v živilu.

Ko izbiramo izdelke za svoj VIZ, se glede vsebnosti dodanega oz. prostega sladkorja lahko orientiramo po seznamu sestavin. Sestavine so navedene v vrstnem redu, od sestavine, ki je v živilu prisotna v največji količini, do tiste, katere je v živilu najmanj. Sladkor je živilom dodan v različnih oblikah, zato med sestavinami ne bodimo pozorni zgolj na têrmin »sladkor«, temveč tudi na druge pogoste izraze. Nekaj primerov:

Sladkor (rjavi, trsni, sladkorne pese, kokosov, datljev, grozdni, demerara, invertni, panela,…), končnica “-oza” (maltoza, trehaloza, glukoza, fruktoza, saharoza, sukroza, dekstroza, dekstrin, D-riboza, galaktoza), sirupi (koruzni, agavin, rožičev, ječmenov oz. malt, javorjev, rižev, trsni, treacle, sirup rjavega riža, zlati sirup), visoko-fruktozni koruzni sirup (HFCS), glukozne trdne snovi, melasa, črna melasa, karamel, koncentrat sadnega soka, kristali sadnega soka, med, ječmenov slad, itd.

Prizadevajmo si za izbiro izdelkov z nižjo vsebnostjo skupnih sladkorjev in izdelkov brez dodanih sladkorjev. Pri tem so nam v pomoč določene prehranske trditve.

Uredba ES št. 1924/2006 določa pogoje za navajanje prehranskih trditev na živilih, kar je lahko v pomoč pri izbiri pakiranih izdelkov glede na njihovo vsebnost skupnega sladkorja. Skladno s to uredbo so v povezavi z vsebnostjo sladkorja na embalaži lahko navedene slednje prehranske trditve:

 1. “NIZKA VSEBNOST SLADKORJEV”: izdelek ne vsebuje več kot 5 g sladkorjev na 100 g v trdnem stanju ali 2,5 g na 100 ml  tekočine.
 2. “BREZ SLADKORJEV”: izdelek ne vsebuje več kot 0,5 g sladkorjev na 100 g ali na 100 ml.
 3. “BREZ DODANIH SLADKORJEV”: izdelek ne vsebuje nobenih dodanih mono- ali disaharidov ali drugih živil, uporabljenih zaradi njihovih sladilnih lastnosti. V kolikor pa so  živilu naravno prisotni sladkorji, je potrebno navesti izjavo: “VSEBUJE NARAVNO PRISOTNE SLADKORJE”.

Prehranske trditve niso del obveznega označevanja pakiranih živil, za razliko od označevanja skupne vsebnosti sladkorja. Priporočena je prednostna izbira živil z nizko-srednjo vsebnostjo skupnega sladkorja, pri čemer služi slika 2 kot orientacija.

a)

b)

Slika 2: Meje »visoke«, »srednje« in »nizke« vsebnost skupnega sladkorja v živilih (a) in napitkih (b), glede na označbe hranilne vrednosti živil (Zveza potrošnikov Slovenije, 2023; Uredba (ES) št. 1924/2006, 2006)

Priporočilo SZO glede uživanja prostega sladkorja

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO), z namenom varovanja zdravja, prosti sladkor omejuje na 10 % celotnih dnevnih energijskih potreb. Poglejte si konkretne primere zmernih vnosov prostega sladkorja v posameznih obrokih za različne starostne skupine otrok, ki zadostujejo za udejanjanje SZO priporočila.

Viri

 1. DAG, DDG & DGE, 2018. Quantitative Empfehlung zur Zuckerzufuhr in Deutschland [WWW Document]. URL https://www.dge.de/fileadmin/dok/gesunde-ernaehrung/ernaehrungsempfehlung/10-regeln/Konsensuspapier_Zucker_DAG_DDG_DGE_2018.pdf
 2. WHO, 2015. Guideline: Sugars Intake for Adults and Children, WHO Guidelines Approved by the Guidelines Review Committee. World Health Organization, Geneva.
 3. Lavriša, Ž. (2022, March 3). Vnos sladkorjev je nujno znižati na najnižjo možno raven. Prehrana. https://prehrana.si/clanek/608-vnos-sladkorjev-je-nujno-znizati-na-najnizjo-mozno-raven
 4. Označevanje živil ter zdravstvene in prehranske trditve | GOV.SI. (n.d.). Portal GOV.SI. Retrieved September 18, 2023, from https://www.gov.si/teme/oznacevanje-zivil-ter-zdravstvene-in-prehranske-trditve/
 5. Sugar 101. (n.d.). Www.Heart.Org. Retrieved September 18, 2023, from https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/sugar-101
 6. The different names for sugar. (n.d.). Retrieved September 18, 2023, from https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/sugar-salt-and-fat/names-for-sugar-infographic/different-names-for-sugar
 7. Uredba (ES) št. 1924/2006
 8. Zveza potrošnikov Slovenije, 2023. Prehranski semafor [WWW Document]. ZSPSLO. URL https://veskajjes.si/prehranski-semafor (accessed 6.19.23).